Zamieszczone przez Jac0
[Inne] Spalanie (duże) po wymianie rozrządu
Zwiń
X
-
AfrikanerTagi: Brak
-
-
Gość
Witam,
mam ostatnio taki problem: po wymianie rozrządu (przebieg 160 000 - prawdziwy) auto dużo pali - w trasie przy 100 km/h ponad 8 litrów (w mieście to 11 - 12 ) - paliło ok. 6.0 - 6.5 litrów (miasto max 8.5).
Było zawirusowane - wirus zdjęty - spalanie nie spadło.
Gość, który wymieniał rozrząd powiedział, ze sprawdzał auto na kompie: 2 i 4 wtryski są złe i 1 i 3 je "korygują" - cokolwiek to znaczy. Powiedział, że trzeba wymienić gumki na wtryskiwaczach i będzie ok. - czy ma rację ?
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi i sugestie.
-
Gość
Komentarz
-
Gość
Komentarz
-
Ja już nie pamiętam jak to ustawiłem. Wiem że wyjściowo było 0 i palił tak z 9,5l na mieście teraz mieszczę się w 8l. Ale mam chyba 3,0 na plus lub minus - nie pamiętam. Średnie mam 7,5l. Co do tych gumek to trochę mało prawdopodobne, bo się ich nie rusza przy rozrządzie.*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
S-E-B-E-B, ale patrzysz na wskazania kompa czy mierzysz spalanie w inny sposób
ja patrzyłem na wskazazania kompa a miałem tak samo mechanior który mi wymieniał pasek zalecił reset kompa i polecieć w trasę
tak zrobiłem i wszystko wróciło do normy
po wymianie też pokazywało mi około 11-12l
po tym zabiegu zeszło na normalny poziom
Komentarz
-
-
Gość
CIS73,
sprawdzałem również spalanie nie patrząc na kompa - jedynie na wskazania przejechanych kilometrów i ilości zatankowanego paliwa.
[ Dodano: Sro 20 Paź, 10 08:09 ]
Wczoraj i dziś zaobserwowałem, że "przybyło" oleju na bagnecie, więc chyba to wina wtryskiwaczy.
Komentarz
-
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moją Octavką - pali więcej o 1,5 – 2,0 litrów paliwa na 100 km. Spalanie porównuję na trasach, na których kiedyś było niższe. Charakterystyczne jest to, że spalanie jest dużo wyższe na początku jazdy (na zimno). W miarę dłuższej jazdy – spada w pewnym momencie dość gwałtownie do poziomu jak kiedyś. Spalanie takie nie jest związane z temp. otoczenia - występowało nawet w lecie. Co może być przyczyną takiego spalania dużo wyższego na rozgrzewanym silniku?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Gość
laurin,
nie byłem przy wymianie. Po zrobieniu 2000 kilometrów od wymiany zaniepokoiło mnie wysokie spalanie i podjechałem do tego mechanika i okazało się że wtryski leja. Tez mnie to dziwi, że to się zbiegło z rozrządem.
[ Dodano: Pon 15 Lis, 10 09:30 ]
Witajcie,
na dzień dzisiejszy wtryski zregenerowane (części Boscha) i nadal spalanie chwilowe na biegu jałowym przy wszystkim wyłączonym wskazuje 0,8 - 1,0 l/h.
Spalanie (na trasie) przy prędkości 120 km/h wynosi 8,5 l/h !!!
Co to jeszcze może być ??, bo już denerwuje mnie wydawanie kasy na nieskuteczne naprawy.
Czy może rozebrać rozrząd i poskładać jeszcze raz u jakiegoś dobrego mechanika ?
[ Dodano: Wto 30 Sie, 11 09:48 ]
Kwestia dużego spalania została wreszcie rozwiązana. Pomogli mi w Diagtroniku. Ustawili kąt na 1.0 i autko pali w mieście 8 litrów, a trasa 1200 km przy prędkości ok. 120 - 150 km/h i spalanie średnie 6,6 l/100
Komentarz
Komentarz