[Inne] Spalanie (duże) po wymianie rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrez
    Classic
    • 2010
    • 14

Zamieszczone przez Jac0
    Hello forumowicze... mam pytanie, bo ja nigdy nie moge sie pojawic w poniedzialek... czy moze znajdzie sie ktos chetny na spota w czwartek ? Pewnie juz wszyscy przyzwyczajeni do obecnego terminu, ale jesli jest ktos, komu pasuje czwartek niech da znac. Moze uda zrobic sie alternatywny termin dla tych poniedzialkowo-zajetych
    Szczerze mówiąc unikałby6m rozdziału siły ham... znaczy siły napędowej spotkań na kilka dni w tygodniu - jest nas chyba za mało na takie zabawy. Ale można zrobić inaczej - tzw. ad-hoc'owe spotkania - ale raczej wtedy na telefon w ciągu dnia i wieczorem. Tyle, że trzeba sprawdzić miejsce - w cale nie ma pewności, że miejsce pod knajpą będzie w czwartek, czy inny dzień.
    Afrikaner

Witam,

mam ostatnio taki problem: po wymianie rozrządu (przebieg 160 000 - prawdziwy) auto dużo pali - w trasie przy 100 km/h ponad 8 litrów (w mieście to 11 - 12 ) - paliło ok. 6.0 - 6.5 litrów (miasto max 8.5).

Było zawirusowane - wirus zdjęty - spalanie nie spadło.

Gość, który wymieniał rozrząd powiedział, ze sprawdzał auto na kompie: 2 i 4 wtryski są złe i 1 i 3 je "korygują" - cokolwiek to znaczy. Powiedział, że trzeba wymienić gumki na wtryskiwaczach i będzie ok. - czy ma rację ?

Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi i sugestie.

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

S-E-B-E-B, robiłeś tam gdzie rozmawialiśmy?
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

Siemka Robert,

no niestety nie u Ciebie (odległość) i takie mam efekty. Masz jakiś pomysł ?

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

S-E-B-E-B, może kąt jest źle ustawiony, skoro mniej palił przed wymianą, a zaraz po tyle...
          coś tu nie tak :|
          jaki samochód, silnik :?:

Komentarz

Kąt raz był ustawiony na wartość "-2,7" jeździłem tydzień, później na "0" i tez zadnych zmian.

Komentarz

• robekcool
              RS
              • 2009
              • 2041
              • Octavia II (1Z3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

jaki kąt był przed wymianą? z gumkami może być, ale czemu razem z rozrządem się zbiegło :?:
              www.k-mot.pl
              Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
              Autoholowanie.
              Robert Kulma

Komentarz

• Piotrus
                Rider
                • 2004
                • 524

Re: Spalanie (duże) po wymianie rozrządu

Zamieszczone przez S-E-B-E-B
                Powiedział, że trzeba wymienić gumki na wtryskiwaczach i będzie ok. - czy ma rację ?

Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi i sugestie.
                Jeśli to gumki to powinno przybywać Ci oleju w misce.
                Piotruś
                AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• kmicio
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 233

Ja już nie pamiętam jak to ustawiłem. Wiem że wyjściowo było 0 i palił tak z 9,5l na mieście teraz mieszczę się w 8l. Ale mam chyba 3,0 na plus lub minus - nie pamiętam. Średnie mam 7,5l. Co do tych gumek to trochę mało prawdopodobne, bo się ich nie rusza przy rozrządzie.
                  *1B1B*1.8T*4x4
                  *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• CIS73
                    Rider
                    • 2008
                    • 522

S-E-B-E-B, ale patrzysz na wskazania kompa czy mierzysz spalanie w inny sposób
                    ja patrzyłem na wskazazania kompa a miałem tak samo mechanior który mi wymieniał pasek zalecił reset kompa i polecieć w trasę
                    tak zrobiłem i wszystko wróciło do normy
                    po wymianie też pokazywało mi około 11-12l
                    po tym zabiegu zeszło na normalny poziom
                    CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                    CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

CIS73,
                      sprawdzałem również spalanie nie patrząc na kompa - jedynie na wskazania przejechanych kilometrów i ilości zatankowanego paliwa.

[ Dodano: Sro 20 Paź, 10 08:09 ]
                      Wczoraj i dziś zaobserwowałem, że "przybyło" oleju na bagnecie, więc chyba to wina wtryskiwaczy.

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moją Octavką - pali więcej o 1,5 – 2,0 litrów paliwa na 100 km. Spalanie porównuję na trasach, na których kiedyś było niższe. Charakterystyczne jest to, że spalanie jest dużo wyższe na początku jazdy (na zimno). W miarę dłuższej jazdy – spada w pewnym momencie dość gwałtownie do poziomu jak kiedyś. Spalanie takie nie jest związane z temp. otoczenia - występowało nawet w lecie. Co może być przyczyną takiego spalania dużo wyższego na rozgrzewanym silniku?
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• laurin
                          Rider
                          • 2009
                          • 727

Zamieszczone przez S-E-B-E-B
                          Wczoraj i dziś zaobserwowałem, że "przybyło" oleju na bagnecie, więc chyba to wina wtryskiwaczy.
                          Dziwne, że to tak nagle się stało zaraz po wymianie rozrządu i że gościu od razu wiedział że gumeczki... Byleś przy wymianie tego rozrządu czy zostawiłeś auto?

Komentarz

laurin,

nie byłem przy wymianie. Po zrobieniu 2000 kilometrów od wymiany zaniepokoiło mnie wysokie spalanie i podjechałem do tego mechanika i okazało się że wtryski leja. Tez mnie to dziwi, że to się zbiegło z rozrządem.

[ Dodano: Pon 15 Lis, 10 09:30 ]
                            Witajcie,

na dzień dzisiejszy wtryski zregenerowane (części Boscha) i nadal spalanie chwilowe na biegu jałowym przy wszystkim wyłączonym wskazuje 0,8 - 1,0 l/h.

Spalanie (na trasie) przy prędkości 120 km/h wynosi 8,5 l/h !!!

Co to jeszcze może być ??, bo już denerwuje mnie wydawanie kasy na nieskuteczne naprawy.

Czy może rozebrać rozrząd i poskładać jeszcze raz u jakiegoś dobrego mechanika ?

[ Dodano: Wto 30 Sie, 11 09:48 ]
                            Kwestia dużego spalania została wreszcie rozwiązana. Pomogli mi w Diagtroniku. Ustawili kąt na 1.0 i autko pali w mieście 8 litrów, a trasa 1200 km przy prędkości ok. 120 - 150 km/h i spalanie średnie 6,6 l/100

Komentarz

Pracuję...